Kødboller, Karry og Ris

"Det var alligevel ærgelig at du fik lavet så meget boller i karry" er sjovt nok noget der aldrig bliver sagt her i huset. Det er ikke fordi vi har en opskrift der adskiller sig væsenligt fra alle andre på ingredienserne eller tilberedningen, men vi fører nok på kvantiteten. Vi synes det er en dejlig ret og hvis der skulle blive en smule til overs er det rart at have i fryseren.

Opskrift

Kødboller

3 kg hakket kalv og flæsk
6 spsk salt
6 æg
3 løg
12 spsk rasp
6 spsk mel
3 dl danskvand
pebber

Karry sovs

6 spsk karry
2 sure æbler
1 porre
3 løg
1 chili
6 fed hvidløg
3 gulerødder
½ l fløde
2 l bullion
1 spsk cayene peber
Olie, salt peber

Fremgangsmåde


Først laves kødbollerne, vi synes det gør en kæmpe forskel at lave dem selv og det er heldigvis nemt nok. Først røres farsen sejt med salt, meget salt. Jeg har altid synes det lød underligt, men den er god nok efter en har stået og kørt på røremaskinen 5-10 minutter bliver konsistensen en mere ensartet og sej masse.  Herefter kan de øvrige ingredienser blandes i, vi kan bedst lide når løget ikke er alt for groft, så vi ender ofte med at rive det på et rivejern.

Lad den stå og trække på køkkenbordet eller i køleskabet en halvtimes tid, den vil samle sig lidt og ikke være nær så flydende længere.



Varm bullion op til lige under kogepunktet og form bollerne med en ske i den størrelse du synes er bedst. Kom et lag boller i suppen og kog dem til de dukker op til overfladen og giv dem lige et minut eller to mere inden du tager dem op med en hulske. Gem endelig kogevandet vi skal bruge det til sovsen.

Start sovsen op med at dæk bunden med olie og varm det godt op, hvorefter du kan riste karryen i det i 30-45 sekunder. Kom derefter løg, hvidløg, chili og æble i som steges klare inden melet kommes i. Melet skal lige ristes af, men uden at få farve og så kan der spædes om med bullionen som vi kogte kødbollerne i og fløden. Nu kan den stå og småboble og få den konsistens du helst vil have og der kan justeres med mere væske (eller marizena).

Sæt ris over og kog dem efter anvisningen på posen, når der er et par minutter tilbage kommes kødbollerne i sovsen og varmes med sammen med porren der godt må have lidt bid.

Noter

Vi valgte at servere boller, sovs og ris hver for sig - det gør det noget lettere at lave passende portioner til frysning.


Kommentarer