Falafel

Jeg kan godt lide en god falafel og har forsøgt mig med nedenstående kompromis imellem de forskellige opskrifter der findes rundt omkring. Som jeg ser det er det rimelig tæt op af en frikadellefars hvor mel/rasp sørger for at den bliver lidt fast og koriander/persille står for den grønne farve. En anden ting der varierer lidt er hvorvidt man bør koge kikærterne eller ej. Da rå bønner indeholder giftstoffet lektin, som nedbrydes ved iblødsætning og ødelægges helt ved kogning forklarer det, hvorfor mange vælger at koge dem. Jeg nøjes med iblødsætningen, det lader til at være det mest autentiske og give den bedste konsistens.


Opskrift


250 gram tørrede kikærter
1 bundt friske koriander (eventuelt persille eller brocolli)
4 spsk mel (eventuelt rasp)
4 fed hvidløg
1 løg
1 tsk stødte koriander
1 tsk spidskommen
1 tsk chili
1 tsk bagepulver
1 spsk salt
1 liter rapsolie til stegning

Fremgangsmåde

Læg kikærterne i blød om morgenen eller aftenen før i rigeligt vand, de svulmer op til ca dobbelt størrelse. Når de er opblødte, så hæld vandet fra og skyl dem. Hak dem i en foodprocessor til en konsistens som chunky peanutbutter og læg til side.

Hak resten af ingredienserne og tilsæt de hakkede kikærter lidt ad gangen så bagepulver og krydderier kan blive jævnt fordelt i kikærterne. Stil farsen på køl og trække en time.

Varm olien op til omkring 180 grader. Tag en spiseske og form en flad frikadelle. Jeg prøver at ramme en linseform svarende til halvdelen af linsen er det der kan ligge i en spiseske uden top. I min kasserolle passede det fint at stege seks falafler ad gangen, de skal have omkring 3 minutter, hvorefter de tages op og lægges over på fedtsugende papir. Olien må gerne lige stå et minut og komme op i temperatur igen inden de næste seks falafler steges.

Noter

Smager super godt, meget ferske og jeg smagte mest korianderne. Vil prøve med mere krydderi næste gang. Jeg klarede mig fint igennem uden mavebesvær, så jeg tror fint man kan undlade at koge kikærterne.

Kommentarer