Burgerboller af bløddej

Denne opskrift kan findes i kopi på næsten alle de danske grill-fora jeg kommer forbi, jeg tror nok oprindelsen er Frederiks
 Billedet er fra en tidligere lejlighed, men udfaldet det samme

Opskrift

5 dl. Vand
5 dl. Mælk
175 g. Sukker
4 Æg (uanset størrelse)
200 g. Gær
20 g. Salt
2400 g. Hvedemel
400 g. Margarine

Overnævnte opskrift giver ca. 4.4 kg færdig dej, hvilket svarer til ca. 50 burgerboller af 90 g.

Da det er en Bløddej må dejen ikke være for fast, men må heller ikke klistre på bordet eller i skålen. Dejen skal være behagelig at arbejde med.

Tit og mange gange vil man opleve, at hvis en dej æltes i hånden vil den "samle" (blive lidt mere fast) sig i løbet af æltningen. Det er særlig udpræget hvis der anvendes en stærk mel, altså en mel med et højt proteinindhold. En stærk mel kan optage mere vand og det er egentlig derfor, at man ikke skal spare på "køb af mel" da vand som bekendt ikke koster tilsvarende.


Mht. at ælte en dej er det altid en god ide, at ”gemme” lidt af melet, da mel kan svinge i vandoptagelse fra produkt til produkt - ligeledes er der forskel på hvordan butikkerne opbevarer deres mel - står det fugtig eller tørt.

Fremgangsmåde

Gæren opløses (lidt) i mælk/vand – alle øvrige ingredienser kommes i – dejen æltes godt – min. 10 min. Det er vigtig at ælte en dej grundig pga. glutenindholdet (elastik) jo mere/bedre glutenindholdet udnyttes jo bedre bager brødet op og jo flottere brød giver det.

Æltes dejen i hånden er det en god ide, at starte med æltningen i en skål. Når dejen er sammenhængende og ikke klistre - æltes den videre på bordet.

Når dejen er æltet færdig kan den evt. kommes op i skålen igen.

Dejen tildækkes – gerne med et stykke plastik og et viskestykke – plastik for at holde på fugtigheden og viskestykket for at holde på varmen. Lad nu dejen hvile i ca. 15 min. Efter hviletiden vejes bløddejen af til det der skal laves.

NB. Normalt må en dej (franskbrød mm.) gerne hæve i 1 time - efter, at den er æltet, men denne opskrift på bløddej må gerne pga. indholdet af en forholdsvis stor gær og sukker mængde - slåes op allerede efter 15 min. hævetid.

Burgerboller vejes af på mellem 60 - 90 g. pr. stk. afhængig af hvor store man ønsker dem.

Burgerbollerne laves runde (virkes op) og får derefter lov til at hvile i ca. 5 min. Bollerne trykkes derefter lidt flade. Bollerne kan evt. stryges med en æggeblomme som er tilsat 2-3 spsk. vand. Æggeblomme tilsat lidt vand giver en lidt mørkere kulør på bollerne. Burgerbollerne dyppes derefter godt i sesamfrø. Burgerbollerne sættes derefter på bagepladen. Det er meget vigtig, at bollerne tildækkes godt, for at holde på fugten - bollerne må ikke tørre ud. Pak derfor plastikken godt ind under pladen.

Burgerbollerne stilles herefter til hævning et lunt sted i ca. 1 time
Behold gerne plastikken på - helt ud til grillen. Hvor bages ved 210 - 220 grader i ca. 14 min.

Notater

Jeg synes ikke boller af 90g bliver voldsomt store, jeg vil tro 60g bliver til hamburgerboller som vi kender dem, næste gang vil jeg prøve at lave dem lidt større. Bollerne bliver også lidt til den søde side, måske man kan holde lidt igen med sukkeret (børnene elsker dem dog som de er og spiser dem gerne as-is) og måske det også vil hjælpe med lidt grovere mel som fx durum.

Kommentarer