Shawarma

Der er få ting vi holder af som en god shawarma, det skulle da lige være en hjemmelavet en af slagsen, når man har en rest lammekød - den kan fint hamle op med dem man køber.

Opskrift


1 kilo kød, her en rest lammekølle og en rest culottesteg

Marinade
5 dl græsk yoghurt
4 fed presset hvidløg
1 tsk peber
2 tsk salt
1 tsk stødt allehånde
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk stødt nellike
1 tsk stødt muskat
1-2 tsk garam masala
Saften af 1 citron

Cremefraiche dressing
2 dl mayonnaise (hjemmelavet eller helmans)
3 dl creme fraiche 18 %
Salt og peber
En anelse sukker
Citronsaft

Tomat-chili-sauce
1 løg
1 dåse flåede tomater
1 rød peber
3-4 friske chilier
2 fed hvidløg
1 spsk tomatpuré
Salt
Peber
Sukker
Olivenolie

Fremgangsmåde: 

Bland marinaden den skal være kraftig, krydret og skarp. Kødet skæres i strimler og blandes i marinaden hvor det står mindst 12 timer.

Steg kødet på en stor, meget varm pande i små portioner, sådan at det steger og ikke koger. Det vil ryge og syde en del pga. yoghurten – men kødet får en meget delikat, lidt ru overflade, når marinaden er stegt ind i kødet. Hold kødet varmt og skær det i mindre stykker med en stor kniv.


Cremefraiche dressing blandes sammen og smages til. Den skal være mild, rund og cremet. Slut eventuelt af med at blande lidt fintsnittet purløg i.

Tomat-chili-sauce laves ved at hakke løg, hvidløg og rød peber fint. Steg det for middel varme i rigelig olie. Kom tomatpuré ved når løget er klaret i olien. Steg pureen i et minuts tid. Kom de flåede tomater ved – men udelad væsken. Steg nu dette sammen for svag varme. Det skal blive en meget intens og tyk relish. Smag til med finthakket chili – alt efter smagsløg og personligt mod. Lad chilierne stege med i mindst 5-10 minutter for svag varme. Denne relish skal have en del olie og også en vis sødme, så vær ikke for nærig med sukkeret – men dosér det lidt ad gangen. Lad den køle af.

Kom lammekød i de flækkede pitabrød, derpå tomat-chili-sauce, lidt frisk strimlet salat, rå løg, tomat- og agurkeskiver og endelig creme fraiche dressing.

Notater:


Oprindeligt benytter brødrene price skært kød (råt) som udgangspunktet, og det vil nok tage bedre imod dressingen, til gengæld giver rester der har været i grillen måske bedre røgsmag. De laver i øvrigt også pitabrødene selv af noget der ligner et pizzadej.


Jeg har prøvet at lave chili-sauce et par gange og synes at den let bliver lysere i farven, har mere tomatsmag og mindre chili end den man kender. Den smager godt, men det er altså noget andet og selv børnene tager af den - så ved man det er blevet lidt mere ketchup end hvad godt er...

Kommentarer