Æbletærte med hjemmerørt softice

Jeg så et helt fantastisk billede af en æbletærte i et ugeblad og affotograferede denne opskrift, og da datteren så sendte et billede af homemade american pie blev det jo en passende lejlighed til lige at få den prøvet af.

Opskrift

Mørdej

225g smør
325g hvedemel
125g sukker
1 æg

Fyld

8 æbler (ca 800g)
150g sukker
1 spsk kanel
80g hvedemel

Softice

1 l vaniljeis
200g sukker

Fremgangsmåde


Smør, mel og sukker blandes i konens KichenAid med kødkrogen til det bliver smuldret, herefter kommes ægget i lidt ad gangen til dejen samler sig. Dejen stilles på køl en halv time eller mere. Den er helt hård når den kommer ud, men får hurtigt en konsistens som marcipan.

Æblerne skrælles og udkærnes (gemmes til softice) og skæres i mindre stykker og blandes med mel, kanel og sukker (det hedder vel kamel-sukker?).

Dejen deles i to (hver 350g), og rulles ud til henholdvis bund og låg. En form smøres og bunden trykkes ned og fyldet fordeles ovenpå. Læg låget på og luk kanterne forsigtigt med fingrene, skær et par aflange snit i låget strålende ud fra centrum så dampen kan sive ud. Drys med sukker og bag i 30 minutter ved 180 grader.


Æbleskræller og kærnehuse kommes i en gryde med sukker og vand til det lige dækker og koges igennem i 15 minutter. Herefter sies æbleresterne fra og den tilbageværende tykke sirup (her kogte jeg det ind i yderligere 15 minutter for at få den rette konsistens) røres op med vaniljeis der serveres med den lune tærte.

Noter


Tip 1: Frosset smør kan findeles med på et groft rivejern.
Tip 2: Mørdejen kan rulles ud imellem to stykker bagepapir, så hænger den ikke fast og bliver nemmere at flytte - og ja der er en grund til det hedder mør-dej, det falder fra hinanden.

En knivspids salt i dejen næste gang vil måske højne den, pensling med æg vil måske få sukkeret til at hænge bedere på og få den til at se pænere ud. Synes æblesirupen blev meget sød.

Kommentarer