Mayonnaise med dild

Noget af det man kan lave selv som giver den største smagsmæssige gevinst for den mindst mulige indsats er mayonnaise. Dels smager det ufatteligt meget bedre end noget der kan holde sig i måneder ved stuetemperatur, dels giver det mulighed for at styre smagen så den passer til lejligheden.


Opskrift

2 pasteuriserede æggeblommer
1 spsk dijon senep
1 spsk hvidvinseddike
1 tsk salt
1 tsk hvis peber
2 dl vindruekerneolie (evt raps eller solsikke)
1 nip sukker
10 dråber citron

Fremgangsmåde

Hæld æg og sennep op en halv times tid i forvejen så det får rumtemperatur. Pisk æggeblommer med salt, peber, eddike og sennep så det bliver en luftig masse, kom derefter en smule olie i indtil det er rørt ud, så lidt mere og så bare i en jævn stråle mens massen bliver tykkere og hvidere. Jeg kan godt lide at give den et par dråber citron til sidst og lidt sukker for at runde den af, mere sukker hvis den skal bruge til sandwich eller dressing, så den bliver mere henad miracle wip.

Nogen gange bliver jeg så begejstret for hvordan den bare bliver tykkere mens jeg hælder olie i, at den pludselig skiller, når æggeblommerne ikke kan bære mere fedtstof. Det er heldigvis let at redde, start med nye æggeblommer og brug den skilte mayonnaise istedet for olie.

Noter

I virkeligheden smager mayonnaise ikke af så meget, så det er nemt at variere smagen med de ingredienser man kommer i. En anden slags eddike eller sennep giver et andet udtryk, rigtige æggeblommer smager dejligt (hvis ikke man lider at salmonellaforskrækkelse) eller olivenolie der har en markant anden smag (mange danskere vil synes det er en fejl, men prøv).

Her skulle jeg bruge det til rejer så jeg gemte halvdelen og rørte et halvt bundt hakket dild i. Andre gange kan man køre et hvidløg i så det bliver til aioli eller chili som er dejligt som burgerdressing.

Kommentarer