Lammerullepølse

Jeg havde et lammeslag i fryseren og synes det var værd at prøve at få en lammerullepølse ud af det hen over weekenden. Efter at have søgt lidt omkring på nettet efter en passende opskrift, endte jeg med i al væsentlighed at benytte den fra gane og gaffel

Opskrift

Saltning:

50 g groft salt
1 spsk hele peberkorn
1 spsk korianderfrø
6 tørrede enebær

Fyld:

1 stor dusk persille
1 potte mynteblade
3 små løg
3 fed hvidløg
1 spsk korianderfrø
2 spsk hele peberkorn
2 blade husblas

Fremgangsmåde

Torsdag: udbenening og saltning

Først blev slaget skåret fri af ribbenene og afpudset for hinder og des lige. Det var overraskende let, det tog omkring 10 minutter i god ro og orden, med en mængde små snit med en skarp kniv. Det vejede lige knap et kilo, da jeg var færdig. Krydderierne blev varmet igennem på en pande for at frigive aromastofferne, og herefter knust i en morter og blandet med salt.

Læg slaget i et fad med spæksiden nedad og kødsiden opad. Fordel kryddersaltet jævnt udover lammeslaget. Film herefter dit fad godt og kom det saltede lammeslag i køleskabet i et døgn.

Fredag: krydring og kogning

Tag dit slag ud af køleskabet og skyl saltet af og tør det godt af igen. Forbered krydderierne ligesom sidst. Hak persille, mynte, hvidløg og løg fint. Fordel først krydderierne jævnt ud over slaget på kødsiden. Herefter drysses blandingen med krydderurter og løg jævnt ud over slaget ovenpå krydderierne. Jeg lagde to blade husblas ovenpå for at få den færdige pølse til at holde formen bedre.

Rul slaget stramt sammen som en roulade, så det bliver så jævn/lige en pølse som muligt. Bind slaget sammen med kødsnor - jeg har ingen ide om hvordan man gør det, og resultatet bliver desværre derefter, men smagen tager heldigvis ikke skade.

Kog rullepølsen ved lav varme i cirka to timer og kom gerne laurbær og krydderier i vandet, skum jævnligt for urenheder. Lad rullepølsen køle lidt af og kom den i en plasticpose. Jeg har ingen rullepølsepresse, men kom den i en rugbrødsform med et par skifferplader og fire flasker påskeøl ovenpå og stillede den på køl i skuret der meget passende holdt 5 gader.

Søndag: udpakning og spisning

Stil øllene på bordet så du kan komme til pølsen, den skal nu befries for pose samt kødsnor. Nydes med groft rugbrød, rødløg, sky og snaps.

 Noter

Det smager helt fantastisk, lidt mere mynte næste gang, men ellers meget fint afstemt krydderblanding. Jeg tror at fordelingen af fyldet skal ske anderledes; næste gang vil jeg fordele det på ⅔ af slaget, så kan den ⅓ uden fyld vippes ind over og pølsen kan samles uden der kommer "dobbelt" fyld i midten. Det er nok også en ide ikke at gå helt til kanten. Jeg har se opskrifter hvor slaget sprænges først i en saltlage, jeg synes det gik rigtig fint på denne måde, men synes det virker rigtigt at sprænge den. Endelig kan det være jeg skal have lidt mere pres på den, men tror også at foldning frem for rulning kan gøre den mere firkantet i formen.


Kommentarer