Bedstes sirupsstænger

Som dreng var noget af det bedste ved julen at Bedste sendte en stor pakke med kager, anders and blade, gaver og julehygge. Mine yndlingskager var nogen aflange brune krydrede kager som jeg ikke har set andre steder. Nu er Bedste her desværre ikke mere, så jeg må bage mine småkager selv. Heldigvis har min faster stadig opskriften og den lyder som følger.



Opskrift

250 g sirup
250 g farin
250 g margarine
750 g hvedemel
2 tsk natron rørt ud i lidt vand
1 tsk kardemomme
1 tsk kanel
1 tsk nellike
½ tsk allehånde
½ tsk ingefær
knivspids pomeransskal

Fremgangsmåde

Siruppen varmes, så den flyder - røres godt med farin og margarine. Resten i og den æltes. Bages med det samme.

Ja det var så opskriftens fulde ordlyd. Vi valgte først at varme sirup, margarine og farin. Hæld det op i mel og krydderier og ælt det til en dej meget lig pebernødder. Næste gang kører jeg den nok på røremaskinen. Dejen rulles helt tyndt ud ca 1mm og skæres i rektangler af cirka 6x2cm. Da dejen er meget fedtet og porøs kan det godt være lidt af en udfordring at få kagerne op på bagepladen, drys bordet med lidt mel under inden du ruller dejen ud. Jeg har ladet mig fortælle at i Bedstes køkken blev dejen kørt på kødhakkeren med en smal forsats, men sådan en har jeg desværre ikke.

Der blev 3 store plader, hvor vi stilede ovnen på 200 grader og tog en kage ud hvert minut. Vi endte med at køre den sidste plade i 12 minutter på 180 grader. Det gjorde vores kager tilpas sprøde uden at blive brankede.

Noter

Jeg synes ikke de er helt så krydrede som jeg husker dem, jeg tror Bedste brugte en større teske til krydderierne, så det vil jeg også gøre næste gang. Mine kager er helt sikkert også blevet tykkere end Bedstes, så hvis jeg kan finde en passende kødhakker et sted skal det også prøves.

Kommentarer