Surdejsboller


Opskrift

5dl vand
100g surdej
1 spsk honning
600g hvedemel
15g salt
evt lidt gær

Fremgangsmåde

Bland alle ingredienserne sammen i en røreskål og rør det let med en ske - dejen skal ligne havregrød og må gerne have lidt klumper. Lad dejen hvile i et kvarters tid, hvorefter der tændes for røremaskinen og den æltes indtil dejen slipper skålens sider og samler sig om dejkrogen.

Hæld dejen over i ren, oliesmurt skål med låg. Vend dejen rundt et par gange, så den dækkes af et tyndt olielag. Lad den stå på køkkenbordet indtil den er hævet og der er gang i processen 8-12 timer tager det typisk og sæt dejen i køleskabet.

Næste morgen tændes ovnen på 250°C gerne med bagesten eller bagestål. Mens ovnen bliver varm hældes dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord - alle luftboblerne skal blive inde i dejen.

Drys dejen med lidt mel og skær den forsigtig ud i 16 stykker. Pensel dem med vand og bag bollerne i ca 12 minutter til de er gyldne og lad dem køle af på en rist. 

Noter

Man kan med fordel dele portionen i to omgange af 8.

Kommentarer