Porchetta


Flæskesteg med svær hele vejen rundt - og så lige med et lille touch af Italien, det kan næsten kun blive godt. Efter at have kigget mig lidt omkring blev jeg enig med mig selv om at der var ret mange frihedsgrader både med hensyn til krydderurter og udskæring, da det oprindeligt vist er noget man laver af en hel pattegris. Jeg endte med et stykke bryst (topstykket hedder det vist) og droppede brødet, og undlod at ridse det.


Opskrift3 kg svinebryst
2 zittauer løg (mange bruger skalotteløg)
8 fed hvidløg
6 kviste rosmarin
6 kviste oregano
1 stor dusk bredbladet persille
skallen fra 2 citroner
salt og peber

Fremgangsmåde

Kødet bredes ud med kødsiden opad, hvor den gnides med rigeligt salt og peber. Herefter kommes et lag af fint hakkede løg og finhakket hvidløg på. Krydderurterne vendes lige i kogende vand, vrides og hakkes og fordeles ud over kødet og der rives citronskal ud over.

Stegen rulles sammen og bindes med stegesnor og gnides med salt og peber på ydersiden, hvorefter den blev pakket ind i bagepapir og en viskestykke rundt om og så kunne den bare ligge og trække i køleskabet to dage, så skindet kan tørre lidt ud og kødet mørne.


På dagen tænder vi op i grillen ved middagstid og stiller en drypbakke med gulerod, løg og porre og en liter vand. Den får 5 timer med topspjældet åbent og bundspjældet halvt lukket hvor vi drejer den en gang i timen. Drypbakken tømmes og bliver en god start til brun sovs, spjældene åbnes helt og efter en halv time mere får den lige et sidste skud over direkte varme. 

Serverede den med ovnkartofler, brun sovs og en rødkålssalat.

Notater

Den blev faktisk helt fin sprød i sværen hele vejen rundt. Jeg skar den med en brødkniv da kødet var ved at falde fra hinanden, mens sværen var hård og kansende hvilket gjorde den næsten umulig at skære med en almindelig kniv.

Kommentarer